Könssjukdomar

Vi har alla ansvar för att minska risken för epidemier och okontrollerbar smittspridning enligt smittskyddslagen. Det innebär exempelvis att du alltid ska använda kondom vid sexuella kontakter om du tidigare burit på en smittsam könssjukdom. Det innebär också att  om du misstänker att du är smittad, så måste du omedelbart se till att bli kollad av en läkare. Det kan du göra på en sex- och samlevnadsmottagning, ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en vårdcentral.

Smittskyddslagen har bestämt att cirka 30 sjukdomar är så pass allvarliga att de måste anmälas till smittskyddsläkaren och till Smittskyddsinstitutet. Dessa sjukdomar kallas för a allmänfarliga sjukdomar. Förutom de allmänfarliga sjukdomarna finns ytterligare cirka 30 sjukdomar som det är plikt på att anmäla om man bär på de.

Några exempel på allmänfarliga sjukdomar är: HIV, Gonorré, Klamydia, Syfilis, Hepatit

Om det visar sig att du bär på en allmänfarlig sjukdom så måste du lämna uppgifter om hur eller av vem du tror att du kan ha smittats utav. Du måste berätta vilka personer du har haft sexuell kontakt med som du kan ha spridit sjukdomen till. Dessa personer kontaktas sedan och får veta att de kan vara smittade, och måste också gå och testa sig. Dom får aldrig reda på vem som kan ha smittat dom.

Underordnade sidor (5): Gonorré Herpes Hiv/Aids Klamydia Kondylom
Comments