Könssjukdomar‎ > ‎

Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som framför allt sprider sig genom slidsamlag, analsamlag och oralsex.  Man kan bli frisk från gonorré med hjälp av antibiotika. Ju snabbare du får behandling ju mindre är risken för att du sprider gonorré till någon annan!

Gonorré är en bakterie som kan sätta sig i slidans slemhinnor, urinröret och analöppningen och sprids mellan människor när slemhinnorna rör vid varandra. Bakterien kan också spridas via slidsekret och sperma. Får du gonorrésjuk sperma eller slidsekret i munnen eller ögat så kan du bli infekterad där.

Vad är symtomen för gonorré?
Symtomen kan vara svida när du kissar och att du får flytningar från urinröret om man haft slidsamlag eller analöppningen om man haft analsamlag. Tjejer kan också få flytningar från slidan och mellanblödningar, killar kan få ont i pungen. Symtomen för gonorré brukar oftast visa sig inom en vecka efter att du smittats, men det kan komma även senare, eller inte alls.

Gonorré kan även sprida sig ut i kroppen, hos tjejer är det främst en inflammation i äggledarna som hotas. Hos killar är det bitestiklarna eller prostatan som hotas med en försämrad spermieproduktion. Inflammationen kan skada så pass mycket att det kan bli svårt att få barn, främst för tjejer. Detta beror på att äggen från äggstockarna stoppas från att komma ner i livmodern och då kan de inte bli befruktade. 

Hur skyddar jag mig från gonorré?
Har du slid- eller analsamlag, så är det bästa skyddet för att undvika gonorré att använda kondom. Detta gäller även för sexleksaker. Det är även säkrast att använda kondom vid oralsex, eller slicklap för en kille som har oralsex med en tjej. Om du är smittad av gonorré och har oskyddat sex så ökar riskerna att man får andra könssjukdomar, eftersom redan smittade slemhinnor är mer känsliga än vanligt.

Var testar jag mig?
Om du vill ta reda på om du har gonorré så kan du testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Har du haft slidsamlag så tas det ett prov på flytningen, som oftast undersöks direkt på mottagningen så att man kan få ett svar direkt på plats. Men för säkerhetsskull så tar man alltid ett till prov som ska undersökas vidare på ett laboratorium för att vara helt säker. Detta prov brukar man få svar på efter en vecka.

Skulle det visa sig att du har gonorré så behandlas det med antibiotika som du får utskrivet på din mottagning. Ju tidigare du får behandling efter att du blivit smittad, ju mindre blir risken du får inflammationer och problem med att få barn. Circa två veckor efter att du har behandlats så får du lämna ett nytt prov för att vara helt säker på att du är frisk. Under de två veckorna ska du inte ha sex för att det fortfarande finns en risk för att du överför sjukdomen till andra. Att testa sig och få antibiotika är helt kostnadsfritt.

Lättläst:
Gonorré är en könssjukdom
En könssjukdom är en sjukdom.
Det kan du få när du har samlag.
Gonorré sprids genom slemhinnor.
Slemhinnor finns i slidan och penisen.
Det finns också i analen ögonen och munnen.
Gonorré kan svida när du kissar.
Du kan också få ont i pungen.
Men det är inte alltid du får symtom.
Om du inte blir behandlad kan det vara svårt att få barn.
Använder du kondom är risken mindre att du smittas.
Du kan testa dig för gonorré på ungdomsmottagningen.
Gonorré behandlas med antibiotika.


Comments