Könssjukdomar‎ > ‎

Herpes

Herpes i underlivet
Herpes eller genital herpes som det också heter, är ett virus som sprider sig framför allt vid sex. Det är en könssjukdom som kan ge små blåsor och sår runt om eller på könsorganen. Viruset är är både ofarligt och vanligt. Om du väl har fått herpes så kommer det att finnas kvar i kroppen hela livet. Dock så får inte alla herpes drabbade problem med sår och blåser. Många vet inte ens om att de har herpesviruset i kroppen eftersom de aldrig får några utbrott eller besvär. Man kan mildra besvären med mediciner, men det finns inget man kan göra för att bli av med herpes.

Hur sprids herpes?
Herpes i underlivet sprids framför allt vid sex utan kondom. Risken är som störst att man överför det till någon annan när man vid sex har sår och blåsor runt könsorganet, men det kan överföras även fast man inte själv har märkt att man har några symtom. Munherpes är en annan sorts herpesvirus än genital herpes, men om man har oralsex kan även munherpes spridas till könsorganet.

Att dela badkar, toalett och använda samma handdukar som en herpes sjuk person är ofarligt, då herpesviruset inte kan leva utanför kroppen alls länge och dör snabbt.

Var testar jag mig för herpes?
Om du vill ta reda på om du har herpes i underlivet så kan du testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Den som undersöker dig brukar snabbt kunna avgöra om du bär på viruset eller inte, men oftast tas även ett prov från blåsorna för säkerhets skull.

Skulle det visa sig att det är herpes du bär på så finns det är receptbelagda mediciner som måste skrivas ut av en läkare. Dessa mediciner dödar inte herpesviruset i din kropp, utan bromsar utbrotten. Medicinerna ger bäst effekt om du börjar med dem tidigt, helst redan innan du får blåsor och sår. Krämer och dylikt som hjälper mot munherpes fungerar inte på herpes i underlivet.

Lättläst:
Herpes är en könssjukdom.
En könssjukdom är en sjukdom.
Det kan du får när du har samlag.
Herpes kan ge små blåsor och sår på könet.
Herpes är ett virus som sitter kvar hela livet.
Du kan få medicin mot blåsorna och såren.
Herpes är vanligt.
Du kan få herpes om du har sex utan kondom.
Det finns en annan sorts herpes.
Munherpes kan spridas till könsorganet.
Om du har oralsex med någon som har munherpes.
Du kan testa dig för herpes på ungdomsmottagningen.


Comments