Könssjukdomar‎ > ‎

Hiv/Aids

Hiv är ett virus som bland annat kan spridas i samband med att man har oskyddat sex. Hiv kan finnas i blodet, sperman och i bröstmjölken. I dagsläget finns det ännu inget botemedel, men det finns mediciner som bromsar upp sjukdomen. Om du inte behandlar hiv kan immunförsvaret bli så dåligt att man kan få en eller flera följdsjukdomar. Ett gemensamt namn för dessa sjukdomarna är - aids.

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Det är ett virus som attackerar immunförsvaret och framför allt bryter det ner vissa av de vita blodkroppar som ingår i kroppens immunförsvar. Hiv är inte livshotande men det måste behandlas, annars kommer det att leda till att du får en eller flera följdsjukdomar, aids, som är väldigt livshotande.

Hur sprids hiv?
Hiv sprider sig via sperma, slidsekret och bröstmjölk. Till exempel sprider sig hiv om du får sperma i munnen vid munsex, eller om du får sperma i analen eller slidan vid oskyddat sex. Du skyddar dig mot hiv genom att inte ha oskyddat sex, främst med kondom.

Hiv sprids även via blodet, till exempel om du delar sprutor. Det är framförallt via sprutor som viruset sprider sig hos narkomaner. Men du behöver inte vara orolig att bli hiv-smittad om du ligger på sjukhus och får blod, eftersom allt blod som används inom sjukvården är testat och fritt från hiv.

Vad är symtomen för hiv?
De första symtomen som förekommer är liknande med en normal influensa med halsont, feber och allmänt värk i kroppen. Dessa symtomer visar sig oftast runt två till tre veckor efter att man har fått hiv och bara häften av alla som har hiv får de här besvären. Somliga märker inget alls. Detta skiljer sig från person till person.

Ju mer viruset bryter ner ditt immunförsvar, ju blir risken större att du får andra följdsjukdomar, som betyder att du har aids.

Var testar jag mig för hiv?
Det är viktigt att du testar dig om du misstänker att du kan bära på hiv. Detta kan du göra anonymt och gratis på en vårdcentral, ungdomsmottagning och hud- och könsmottagning.
Det vore först efter testet om det visar positivt för hiv som anonymiteten bryts.

Du lämnar ett blodprov om du ska testa dig för hiv. Visar det första blodprovet positivt, det vill säga att man har hiv, så får du alltid lämna ett nytt blodprov för att vara helt säker. Testar du dig kort efter att du har fått hiv är det inte alltid säkert att det visar att man har sjukdomen, trots att man kan ha den. Alltså bör du då alltid lämna ett nytt prov tre månader efter att man tror att man kan ha fått hiv.

Hur blir jag av med hiv?
Som nämnt tidigare i texten så finns det idag ingen behandling som botar hiv och aids. Men det finns mediciner som bromsar sjukdomen. Dessa medicinerna innebär att du kan leva ditt liv som tidigare. För att medicinerna ska värka måste du ta dem regelbundet resten av livet. På alla mottagningar som arbetar med hiv finns kurator och psykolog, som man kan få stöd av. Det finns föreningar och stödgrupper i hela landet för personer som har hiv.

Lättläst:
HIV är ett virus.
Det kan spridas genom oskyddat sex.
Använder du kondom blir du inte smittad.
Det finns inget botemedel för HIV.
Men det finns mediciner som bromsar sjukdomen.
De gör att du inte blir sjukare.
Blir du inte behandlad kan du bli väldigt sjuk.
Immunförsvaret försämras och du kan få följdsjukdomar.
Dessa följdsjukdomar kallas för AIDS.
AIDS är livshotande.

Comments