Könssjukdomar‎ > ‎

Kondylom

Kondylom är en vanlig könssjukdom. Sjukdomen förekommer främst bland unga. Det är ett virus som orsakar sjukdomen och ibland kan det förekomma vårtor i underlivet eller kring ändtarmsöppningen. Vårtorna kan svida och klia men är inte farliga och försvinner oftast av sig själv, om inte så finns det behandling du kan få.

Kondylomviruset smittar genom sex, och inte bara vaginalt utan även via smeksex om du kommer i kontakt med vårtorna. Det kan överföras via oralsex, men är mycket ovanligt.  Vårtorna behöver inte komma direkt efter smittotillfället,  det kan ta upp till ett par veckor innan de dyker upp. Viruset kan finnas i kroppen i månader och upp till ett par år. Viruset räknas till virusgruppen humant papillomvirus (HPV), som kan ge vårtor på bland annat händer och fötter.

Oftast försvinner vårtorna av sig själva, men det kan ta sin tid. Det finns krämer du kan stryka på om de besvärar, det finns även receptbelagda lösningar som du kan få utskrivet på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral. På dessa ställen kan du även undersöka dig om du misstänker att du bär på kondylom.

I vissa fall kan vårtorna behöva opereras bort. När man behandlar kondylom, syftar det till att ta bort vårtorna, och inte bort själva viruset som går bort av sig själv. Det bästa sättet att undvika kondylom är att använda kondom.


Lättläst:
Kondylom är en könssjukdom.
En könssjukdom är en sjukdom.
Det kan du få när du har samlag.
Kondylom ger vårtor i underlivet.
Det kan svida och klia.
Kondylom smittas genom samlag.
Det kan också smittas om du kommer i kontakt med vårtorna.
Vårtorna försvinner oftast av sig själv.
På ungdomsmottagningen kan du få medicin mot vårtorna.
Där kan du också testa dig för kondylom.
Använder du kondom är risken mindre att du smittas.Comments