Preventivmedel‎ > ‎

Kondomer

Vi vill gärna kunna slappna av och slippa oroa oss för könssjukdomar och oönskad graviditet när vi har sex. Kondom ger ett bra skydd och är enkelt att använda.

Det är bådas ansvar att skydda sig mot könssjukdomar och graviditet. Att använda kondom behöver inte vara något ”tråkigt och jobbigt”. Gör det i stället till en naturlig del av samlaget, så kan det bli något lustfyllt och roligt.

Förvaring
Det är det bra att förvara kondomer så att den alltid finns nära till hands, du vill ju inte springa runt och leta när du är upphetsad och redo för samlag. Kondomer kan dock vara känsliga. Förvaring i plånboken rekommenderas inte, eftersom risken är stor att den slits ut snabbare än dess bästföredatum. Ha heller inte kondomer i solen. Där torkar de ut fortare.

En engångsprodukt
Varje gång du har sex måste du alltid använda en ny kondom. Att tvätta en kondom och använda flera gånger är inte ett alternativ.

Slänger du kondomen i toaletten kan den fastna och ställa till problem i rören. Dessutom har kondomer en tendens att flyta upp igen efter att man spolat. Släng därför den använda kondomen i soporna, det blir bäst och enklast så!

Bra skäl till att skydda sig med kondom!
  • Du slipper oroa sig för att ha smittat någon man haft sex med, med könssjukdomar som hiv, gonorré och klamydia
  • Du kan ha sex utan att behöva oroa dig för att bli smittad av könssjukdomar.
  • Du kan inte bli gravid om man skyddar dig med kondom, så du slipper stressen och oron över oönskad graviditet!

Olika kondomer
De flesta kondomer är tillverkade av latex, som är en sorts gummi. Men det finns även några av plast. Plastkondomerna är bättre för gummiallergiker och är luktfria.
En del föredrar plastkondomen eftersom den är tunnare och ”ger mer känsla” än gummikondomer. Men den är inte lika flexibel som gummikondomen.

Kondomer finns i olika storlekar och är tänjbara. Därför spelar det ingen roll om penis form vid erektion. Prova dig fram och se vilken kondom som passar dig bäst! De finns gratis hos ungdomsmottagningar och oftast även hos skolsyster!

Lättläst:
En kondom är ett preventivmedel.
Den är gjord av latex eller plast.
Kondomen trär man över penisen.
Kondomer används så tjejen inte blir gravid.
De används också för att slippa könssjukdomar.
Könssjukdomar kan du få genom oskyddat sex.
Kontrollera kondomens bäst före-datum.
Ifall kondomen blir för gammal kan den spricka.
En sprucken kondom skyddar inte vid samlag.
Kondomen skall förvaras på ett svalt ställe.
Kondomer kan bara användas en gång.
Släng aldrig kondomen i toaletten.
Den skall slängas i soporna.

Comments