Preventivmedel‎ > ‎

P-piller

P-piller är ett preventivmedel för tjejer, och som du hör på namnet så är de i tablettform.
Tabletterna innehåller två hormoner som finns normalt i kroppen, östrogen och gulkroppshormon. P-piller är en tablett som du sväljer en gång om dagen. Hormonerna östrogen och gulkroppshormon utvecklas i äggstockarna och har tillsammans kontroll över menstruationen. Man kan säga att hormonerna i p-piller lurar kroppen till att inte få ägglossning. Alltså får spermierna inget ägg att befrukta och en graviditet kan inte ske.

P-piller ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet. Statistiskt sett blir färre än 1 av 100 kvinnor gravida under ett års användning av p-piller.

På dessa sätt förhindrar p-piller graviditet:
  1. Gör att du inte får ägglossning.

  2. Gör att sekretet i livmoderhalsen blir segt så att spermier inte kan ta sig in i livmodern.
  3. 
Påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.

Hur gör jag?
P-piller finns som en karta med antingen 21 eller 28 tabletter. Du ska ta en tablett varje dag, och det är viktigt att det är i ungefär samma tidpunkt var dag du tar tabletterna. Använder du kartan med 21 tabletter så ska du ha ett avbrott med p-piller i en vecka efter att du ätit upp kartan. Använder du däremot kartan med 28 tabletter så äter du sockerpiller under den sista veckan, som inte innehåller några hormoner alls.

Känner du dig osäker på om man ätit tabletterna rätt, ska du alltid använda något annat skydd också, som till exempel kondom, om man inte vill riskera att bli gravid. Vill du sluta äta p-piller, så brukar det bästa vara att äta klart den p-pillerkarta som du håller på med.

P-piller skrivs ut på recept av en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex-och samlevnadsmottagning. Själva tabletterna får du hämta ut på apotek. Hur mycket p-piller kostar kan skilja sig beroende på hur gammal du är, oftast är det billigare när du är under 20 år.

För- och nackdelar
Precis som med alla preventivmedel, så har också p-piller fördelar och nackdelar.
Du minskar risken för att drabbas av livmodercancer, äggstockscancer, tarmcancer, cystor på äggstockarna och inflammationer i underlivet om du äter p-piller. De ger också regelbunden mens, mindre mensvärk och möjlighet till att skjuta upp mensen.

Om du är sjuk (immunförsvaret försvagat) så är det inte säkert att p-pillret verkar med full effekt. Använd därför kondom i en vecka efter magsjuka, diarré eller upprepade kräkningar, för att få skydd mot graviditet vid sex. Om det har gått mer än fyra timmar sen du tog pillret när man kräks så är du fortfarande vara skyddad mot graviditet.

Hormonerna kan påverka dig så att du exempel får huvudvärk, får fet hy eller känner dig nedstämd. Eftersom olika p-piller påverkar kroppen på olika sätt kan du prova att byta till en annan sort om du får mycket biverkningar. P-piller skyddar inte heller mot könssjukdomar.

Lättläst:
P-piller är ett preventivmedel.
Det är små piller du tar en gång om dagen.
De förhindrar att du blir gravid.
Men de skyddar inte mot könssjukdomar.
P-piller skrivs ut på recept.
Du kan få det utskrivet hos ungdomsmottagningen.
Sedan kan de hämtas ut på apotek.


Comments