Preventivmedel‎ > ‎

P-ring

P-ringen är en mjuk plastring med samma hormoner som kombinerade p-piller. 
Den fungerar på samma sätt att skjuta upp mensen med som p-piller. P-ringen påverkar det slem som finns i livmoderhalsen och gör det segt och tjockt så att spermierna får det svårare att komma in i livmodern.


P-ringen sätter du själv in i slidan, på samma sätt som en tampong. P-ringen ger hela tiden ifrån sig hormoner som går ut i kroppen när den väl är på plats. Den innehåller två olika hormon, östrogen och gestagen (gulkroppshormon). P-ringen känns inte av och följer kroppens rörelser. Den gör så att det inte blir någon ägglossning, den fungerar på samma sätt som ett kombinerat p-piller.

P-ringen ska vara i slidan i tre veckor, den fjärde veckan tar du ut den och är utan ring i en vecka. Även den veckan du är utan p-ring så är du skyddad mot graviditet. P-ringen skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.

För att få en p-ring ska du gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller en sex -och samlevnadsmottagning och få den utskriven av en läkare eller barnmorska. Du kan även gå till en kvinnoklinik eller en vårdcentral och få den utskriven där. Barnmorskan eller läkaren brukar även visa hur ringen sätts in så att du vet att det blir rätt när du sen gör det själv hemma.


Lättläst:
P-ring är ett preventivmedel.
Den kan bara användas av kvinnor.
Det är en mjuk plastring du för upp i slidan.
Detta gör du på samma sätt som en tampong.
P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor.
Den fjärde veckan ska du ta ut p-ringen.
Men du är ändå skyddad mot graviditet den fjärde veckan.
P-ring skyddar inte mot könssjukdomar.
För att undvika könssjukdomar kan du använda kondom.
Du kan få p-ring utskrivet på ungdomsmottagningen.
Sedan kan den hämtas ut på apoteket.


Comments