Preventivmedel‎ > ‎

P-stav

P-stav är ett preventivmedel för tjejer. Ibland kan den även kallas hormonstav. Staven är av mjuk plast och sätts in under huden på överarmen. Staven innehåller hormonet gulkroppshormon som påverkar sekretet i livmoderhalsen och livmoderslemhinnan så att dy inte blir gravid. Gulkroppshormonet gör så att ägglossningen stoppas och då får du inte heller någon mens. P-stav kan vara bra om du är känslig för hormonomställningar, kroppen får ett mer jämnare upptag av hormonerna än med p-piller.

Staven är ungefär samma storlek som en tändsticka (4 cm lång och 2 mm bred). När man sätter in staven så görs det med lokalbedövning och tar någon minut. Staven syns inte på din arm, men du kan känna den under huden. P-staven kan sitta i tre år, sen den måste bytas ut. Vill du bli gravid kan naturligtvis staven tas ut tidigare.

P-stav ger ett bra skydd mot graviditet. Statistiskt sett blir färre än 1 av 100 kvinnor gravida under ett års användning av p-stav. Men staven skyddar inte mot könssjukdomar, och ibland får du ingen mens vilket kan göra en osäker på om du är gravid. 

 P-stav förhindrar graviditet på dessa sätt:
  1. Gör att du inte får ägglossning.
  2. Gör att sekretet i livmoderhalsen blir så segt att spermier inte kan ta sig in i livmodern.
  3. Påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.


Var får man en p-stav?
För att få p-stav kan du gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex-och samlevnadsmottagning. Hur mycket p-stav kostar kan skilja sig beroende på hur gammal du är, oftast är det billigare när du är under 20 år. Staven sätts in av en läkare eller av en barnmorska.

Lättläst:
P-stav är ett preventivmedel.
Den kan bara användas av kvinnor.
P-staven sätts in under huden i överarmen.
Det gör att du inte kan bli gravid.
Den skyddar inte mot könssjukdomar.
En p-stav kan sitta i tre år.
Sedan måste den bytas ut.
Du kan få en p-stav på ungdomsmottagningen.

Comments