Sex och Kärlek

Din identitet handlar om vad du själv har för kön och vilka människor som du blir kåt och kär i har för kön. När killar gillar tjejer och vice versa så kallas det heterosexualitet. Homosexualitet är när du tycker om personer av samma kön som du själv har. Det finns även bisexualitet, det är när du blir kär i både tjejer och killar. Ett samlingsnamn på hetero-, bi- och homosexualitet är sexuell läggning. Vilken läggning du har bestämmer du själv.

Du kan komma att fundera över din sexuella läggning när som helst i livet, både som ung och som gammal. En del behöver aldrig fundera. Vi alla är olika och kommer fram till vem vi är på vårat eget sätt.

Bara för att man har en viss sexuell läggning så går det inte att säga att du som person ska vara eller är på ett visst sätt. Ditt utseende och intresse, dina egenskaper och värdering beror inte på din sexuella läggning. Det kan komma att finnas förväntningar på hur du ska vara eller bete dig om du är bi- eller homosexuell, det finns även förväntningar på hetrosexuella. Dessa är bara att ignorera och fortsätta gå din egna väg i livet.

Det kan tyckas vara skönt att berätta att du är bi-  eller homosexuell för någon om du går och håller det inne. Du kan gå och prata ut på ungdomsmottagningen helt gratis och hur ofta du vill. En del kan tycka att det är jobbigt att behöva ljuga om vad du känner och tänker, eller gör för att passa in i samhällets förväntningar.

Lättläst:
Identitet handlar om vem du blir kåt eller kär i.
Det brukar man kalla sexuell läggning.
Det finns många olika sexuella läggningar.
Men det finns tre som är vanligast.
Heterosexualitet är när tjejer tycker om killar och tvärtom.
Homosexualitet är när tjejer blir kära i tjejer och tvärtom.
Bisexualitet är när man tycker om båda könen.
Du bestämmer själv din sexuella läggning.