Sex och Kärlek‎ > ‎

Vart ska jag vända mig om jag mår dåligt?

Känner du dig nedstämd och ledsen i flera veckor, tappar du intresset för sånt du vanligtvis brukar gilla, sover du för lite eller för mycket, har du svårt att koncentrera dig, tappar matlusten, äter mer än vanligt eller blir irriterad för minsta lilla, kan du behöva hjälp för att må bättre.

Har du fått ett dåligt självförtroende och blir allt för självkritisk mot dig själv, drar du dig från folk du känner på stan, ägnar du tid åt att grubbla, har problem i skolan eller på jobbet, eller går du och tänker på självmord så kan du ha fått en depression, och då behövs hjälp från någon professionell inom ämnet. Att ha en depression är något mer än att vara tillfälligt ledsen och nere för stunden. Och inte alls ovanligt.

För att få hjälp kan du kontakta till exempel en vårdcentral, elevhälsa eller en ungdomsmottagning. Du behöver inte skämmas för att du kommer dit och ska säga att du mår dåligt, de är vana vid att träffa unga som är deprimerade. Ibland kan det behövas att du träffar en psykolog eller läkare, då hjälper personerna på mottagningarna dig att komma i kontakt med en sådan!
Comments